Arnaud Démare sprint naar tweede overwinning

Arnaud Démare sprint naar tweede overwinning

Road  04/06/2023

In een zonovergoten editie pakte Arnaud Démare op de Houba de Strooperlaan zijn tweede overwinning in de Brussels Cycling Classic. Tobias Lund Andresen en Jordi Meeus mochten mee op het podium. 

Onder een stralende zon trok het peloton zich om 10.15u in het prachtige Jubelpark op gang voor een nieuwe editie van de Brussels Cycling Classic. Vanuit hartje Brussel wachtte een pittige wedstrijd over 209,6 kilometer. Ludovic Robeet (Bingoal WB), Jens Reynders (Israël – Premier Tech), Paul Lapeira (AG2R Citroën Team) en Jonas Abrahamsen (Uno-X Pro Cycling Team) vormden het kwartet dat zich na 20 kilometer wedstrijd aan de vlucht van de dag waagde. 

In het peloton was het de volledige ploeg van Intermarché - Circus - Wanty dat de koplopers binnen bereik hield. Zij zorgden ervoor dat de voorsprong op het peloton niet verder opliep dan 4 minuten. Het was wachten tot de eerste passage op de Muur van Geraardsbergen vooraleer de wedstrijd helemaal openbrak. 

Die eerste passage over de Muur leverde onmiddellijk een eerste schifting in het peloton op. Een stevige versnelling van Bystrom (Intermarché - Circus - Wanty) zorgde ervoor dat een groep van 20 renners zich afscheidde en jacht maakte op de kopgroep. De belangrijkste namen in deze groep waren: Girmay (Intermarché - Circus - Wanty), Démare (Groupama - FDJ) en de Belgen Meeus (Bora - hansgrohe) en Van Gestel (TotalEnergies).

(lees verder onder de foto)

Net voor het aansnijden van de tweede keer Muur-Kapelmuur had het peloton de omvangrijke groep achtervolgers opnieuw in het vizier. De vier koplopers hadden op hun beurt op dat moment nog een halve minuut voorsprong op de groep Girmay. De Muur bleek de ideale springplank te zijn. Zo sprongen Derek Gee (Israël – Premier Tech) en Kelland O’Brien (Team Jayco Alula) weg uit het peloton richting de achtervolgende groep. In die achtervolgende groep achtte op dat moment Girmay dan weer zijn moment gekomen. Terwijl Reynders voorin moest lossen, kon Girmay net na de top zijn wagonnetje aanpikken. Later dikte die kopgroep aan tot een 20-tal renners.  

Ook Gee en O’Brien konden vanuit het peloton de oversteek nog maken, maar Belgisch kampioen Merlier niet. Dus nam Soudal Quick-Step op 50 km van de streep het initiatief in het peloton. De ploeg zette alles in het werk om de groep Girmay terug te halen, maar het verschil werd niet onmiddellijk kleiner. 

Op de Brabantsebaan, de eerste van twee kasseistroken in volle finale, was Dries Van Gestel (TotalEnergies) vooraan de aanstoker met dienst. Steimle (Soudal Quick-Step) sleurde op zijn beurt aan de kop van het peloton. Met nog 20 kilometer te gaan was de achterstand geslonken tot slechts 13 seconden, maar die zouden uiteindelijk niet meer worden dichtgereden. De koplopers streden om de overwinning.  

Met zicht op de rode vod bestookten ze elkaar vooraan om beurten. O’Brien leek het goede moment gekozen te hebben, maar werd gegrepen op 500 meter van de streep. Een sprint zou dus beslissen over winst en verlies. Daarin ging Girmay van ver aan. Te ver, want de Eritreeër werd al snel overruled door Arnaud Démare. De Fransman pakte na winst in 2017 zijn tweede overwinning in de Brussels Cycling Classic, voor Tobias Lund Andresen en Jordi Meeus. 

Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Lees meer | Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Bekijk de Brussels Cycling Classic op deze zenders
Lees meer | Bekijk de Brussels Cycling Classic op deze zenders
Merlier en Girmay aan de start van Brussels Cycling Classic
Lees meer | Merlier en Girmay aan de start van Brussels Cycling Classic
Vlot naar de Brussels Cycling Classic
Lees meer | Vlot naar de Brussels Cycling Classic