Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic

Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic

Road  02/06/2024

Op de Houba de Strooperlaan in Brussel heeft Jonas Abrahamsen z’n allereerste profzege geboekt. Hij haalde het solo voor het aanstormende peloton waarin Girmay voor Groves naar plek twee spurtte. Abrahamsen is met z’n overwinning ook de eerste Noor op de erelijst van de Brussels Cycling Classic.

Nadat alle ploegen één voor één op het startpodium werden voorgesteld, trok het peloton zich om 10.00 u. op gang in het Jubelpark, in hartje Brussel. Er wachtte de renners een tocht van 218 kilometer met start en aankomst in de Belgische hoofdstad. Na zo’n vijftien kilometer vormde zich de vlucht van de dag. Alexis Gougeard (Cofidis), Thibaud Gruel (Groupama-FDJ), Martin Svrcek (Soudal Quick-Step), Ceriel Desal (Bingoal WB) en Kamiel Bonneu (Team Flanders-Baloise) fietsten het eerste verschil van betekenis bij elkaar. Na de Smeysberg, de eerste beklimming van de dag, kregen ze het gezelschap van Riccardo Lucca (VF Group-Bardiani CSF-Faizane'). Het zestal reed samen richting de dubbele passages over Muur – Kapelmuur, Bosberg en Congoberg.

Het tempo lag de ganse dag hoog. Na het eerste wedstrijduur had de kopgroep 44,4 kilometer afgelegd. Het peloton gaf het zestal uiteindelijk wat vrijheid. De leiders fietsten een maximale voorsprong van 5’11” bij elkaar, maar op zo’n 160 kilometer van de finish duwde het peloton het gaspedaal in. Aan de voet van de eerste beklimming van de Muur – Kapelmuur hadden de vluchters nog 1’32” over. Tijdens die eerste beklimming brak het peloton in verschillende stukken. Liam Slock (Lotto Dstny) probeerde in z’n eentje de oversteek naar de kopgroep te maken.

De Belg maakte na de eerste beklimming van de Congoberg, op zo’n 82 kilometer van de aankomst, de aansluiting bij de kopgroep. In het peloton was de rust ondertussen teruggekeerd. Onder het toeziend oog van de renners van Alpecin-Deceuninck liep de achterstand van het peloton opnieuw op tot 1’53”. Tijdens de tweede beklimming van Muur – Kapelmuur was het Biniam Girmay (Intermarché - Wanty) die versnelde. Er onstond een eerste peloton van zo’n dertig renners. De Noor Alexander Kristoff (Uno-X Mobility) had de boot gemist.

(Lees verder onder de foto)

Brussels Cycling Classic 2024 - Podium
Brussels Cycling Classic 2024 - Podium

Met nog 49 kilometer te gaan was het verhaal van de vroege vluchters uit. Ze werden bijgehaald door het eerste peloton, waar de Zwitser Marc Hirschi (UAE Team Emirates) het tempo nog eens stevig opschroefde op de Congoberg. De leiders kwamen boven met een voorsprong van een minuut op het tweede peloton, waar TotalEnergies de achtervolging leidde.

Het tweede peloton naderde tot op zestien seconden, maar op de kasseien van de Rosweg liep het verschil opnieuw op. De Heiligekruiswegstraat, de laatste helling van de dag, verleidde Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) tot een aanval. Hij kreeg het gezelschap van Martin Svrcek, die eerder ook al deel uitmaakte van de vroege vlucht. De twee reden met een voorsprong van 20 seconden naar de laatste 5 km.

Op iets meer dan 4 km van de streep ging Abrahamsen er vandoor. Hij snelde weg van Svrcek en leek op zoek naar een solo finish op de Houba de Strooperlaan. De Noor wist in de laatste, oplopende kilometer het peloton nog net af te houden en mocht zegevieren een aanval van 14 km in volle finale. In het sprintende peloton snelde Girmay naar de tweede plaats, voor Groves. Voor Abrahamsen was het de eerste profzege en hij is ook meteen de eerste Noor op de erelijst.

Bekijk de Brussels Cycling Classic op deze zenders
Lees meer | Bekijk de Brussels Cycling Classic op deze zenders
Arnaud Démare sprint naar tweede overwinning
Lees meer | Arnaud Démare sprint naar tweede overwinning
Merlier en Girmay aan de start van Brussels Cycling Classic
Lees meer | Merlier en Girmay aan de start van Brussels Cycling Classic
Vlot naar de Brussels Cycling Classic
Lees meer | Vlot naar de Brussels Cycling Classic