Vroege vlucht overleeft en Van der Hoorn pakt zege

Vroege vlucht overleeft en Van der Hoorn pakt zege

05/06/2022

De vlucht van de dag overleefde een uitgeregende 113e editie van de Brussels Cycling Classic. Op de Houba de Strooperlaan was het uiteindelijk Taco van der Hoorn die de overwinning binnenhaalde. Thimo Willems en Tobias Bayer vergezelden de Nederlander op het podium.

In de gietende regen trekt het peloton zich om 12u15 op gang in het Jubelpark voor de 113e editie van de Brussels Cycling Classic. Na 16 km vormt zich de kopgroep van de dag: Van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Welten (Groupama-FDJ), Bayer (Alpecin-Fenix), Laurance (B&B Hotels – KTM), Livyns (Bingoal Pauwels Sauces WB), De Wilde & Herregodts (Sport Vlaanderen – Baloise), Willems (Minerva Cycling Team) en Marchand (Tarteletto – Isorex). Het is uiteindelijk Wallays (Cofidis) die daarna alleen nog de oversteek maakt en zo de kopgroep van 10 vervolledigt.

De wedstrijd zit lange tijd op slot. Intussen is Van Breussegem (Tarteletto – Isorex) solo in de tegenaanval gegaan. De voorsprong van de kopgroep loopt intussen uit tot 8 minuten. Na de eerste beklimming van de Muur knabbelt het peloton aan de voorsprong van de vluchters en komt de tegenaanval van Van Breussegem ten einde. Hij haakt z’n wagonnetje aan bij een groepje met onder andere Vermeersch (Lotto Soudal), Sheffield (INEOS Grenadiers), Matthews (Team BikeExchange – Jayco), Hermans (Intermarche – Wanty – Gobert Matériaux) en Swift (Team Arkéa – Samsic) die zich op de Muur losrukten uit het peloton.

(lees verder onder de foto)

Op de Bosberg moet Van Breussegem lossen bij de achtervolgers. Niet veel later hergroepeert het peloton achter de kopgroep van 10. Op de Congoberg acht Wellens (Lotto Soudal) z’n moment gekomen. Hij krijgt het gezelschap van Vermeersch (Alpecin-Fenix), maar De Gendt (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) brengt de rest weer terug.

Nieuwe versnellingen volgen bij de tweede passage in Geraardsbergen. Wellens en Sheffield, die het eerder ook al eens proberen, willen de koers hard maken. Met Vermeersch en Turner krijgen ze allebei nog een ploegmakker mee. Ook Matthews en Vermeersch sluiten aan bij de achtervolgers. Het verschil bedraagt iets meer dan 2 minuten. In het peloton is het Team Arkéa – Samsic dat de achtervolging leidt, wat loont. Op 35 km van de streep komen de twee achtervolgende groepen weer samen.

Op 17 km van de Houba de Strooperlaan bedraagt het verschil nog altijd om en bij de minuut. Vooraan wordt er nog steeds goed doorgereden en op de Heiligekruiswegstraat betalen Laurance en Wallays de rekening van een dag in de aanval. Intussen lijkt de winnaar vooraan te zitten. Onder de rode vod is het Van der Hoorn die aanzet. Bayer gaat mee in het wiel van de Nederlander. Willems rijdt het gat dicht en gaat meteen door. Hij pakt enkele meters en kan de overwinning ruiken. Maar vlak voor de streep is het dan toch nog Van der Hoorn die Willems bij de lurven grijpt en de 10e editie van de Brussels Cycling Classic wint. Tobias Bayer staat als derde op het podium.

Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Lees meer | Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Bekijk de Brussels Cycling Classic op deze zenders
Lees meer | Bekijk de Brussels Cycling Classic op deze zenders
Arnaud Démare sprint naar tweede overwinning
Lees meer | Arnaud Démare sprint naar tweede overwinning
Merlier en Girmay aan de start van Brussels Cycling Classic
Lees meer | Merlier en Girmay aan de start van Brussels Cycling Classic